Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

Ce nu ți se spune când “începi un startup”

Starting a startup is incredibly painful and it will take over your life. If you care about it and if you have any chance of succeeding, you will stop being present for the softer things in life like you family, friends, or dating life. And when you are there with them, you’re not really there with them; you’re thinking about this thing because you’re creating it, and it take that amount of passion to it work.

Lucrurile nu sunt, neapărat, atât de drastice dar, cu siguranță se întâmplă într-o anumită măsură oricărui fondator.

Nu poți să creezi fără pasiune. Fără pasiune, în cel mai bun caz, reușești să construiești ceva. Și există o diferență între a crea și a construi :) .

“You’re not really there with them”

Știi despre ce vorbesc? Știi cum e să fii dar… de fapt să nu fii? :)
Eu știu! Și cei în prezența cărora (n-)am fost, știu. E trist și e frustrant. Nu pentru tine, că nu prea realizezi, ci pentru ceilalți. Ei trebuie să-ți concureze “viața profesională”, să reziste eroic. De fapt, nu trebuie și ar trebui să le fii veșnic recunoscător dacă o fac.

Equilibrium

Întreg universul se bazează pe o lege universală a echilibrului, pornind de la nivel energetic ( /-) și spiritual (yin/yang), până la felul în care ne trăim viețile și la acțiunile pe care le întreprindem zilnic. În lipsa echilibrului, se instalează haosul.
Și, din toate echilibrele pe care ne sunt construite viețile, relațiile cu ceilalți sunt cele mai fragile—ce construiești într-un an, poți strica într-un minut—așa că necesită atenție maximă!

Iar viața unui fundașfondator nu prea poate fi caracterizată prin echilibru…

Mie-mi place să cred că există multe nuanțe de gri în toată problema asta și nu trebuie să fie neapărat albă sau neagră.
Clar, gri-ul e mult mai complicat decât alb sau negru, dar cred din toată inima că e posibil ca familia să-ți fie prioritatea nr. 1 și, în același timp, să faci o muncă excelentă.
Se învață… și e nerealistă așteptarea de-a o face bine, din start. E de înțeles, dar totuși nerealistă.

OK, gata cu teoria, hai la practică! Poate încă nu e prea târziu să schimbi ceva, dacă ai de schimbat :) .