Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

Claritate vs. Certitudine

Later edit:

Continuând să mă gândesc la claritate și certitudine, mi-am dat seama de o eroare pe care-am făcut-o mai jos: claritatea și certitudinea nu sunt extreme ale aceleiași dimensiuni, ci sunt dimensiuni distincte. Când luăm decizii, considerăm mai mulți factori, de exemplu cât de clare sunt lucrurile și cât de multă certitudine avem despre efecte și viitor. Diferențele dintre cele două concepte sunt subtile, dar e perfect posibil să avem mai multă claritate și mai puțină certitudine.


Cele mai multe alegeri pe care le facem în viață sunt nuanțe între două extreme pe aceeași dimensiune.

Anul acesta, mai mult ca oricând înainte, am luat împreună cu Simo o decizie majoră bazată pe mai multă claritate și mai puțină certitudine.

Trăim într-o lume imperfectă, cu informații incomplete și pline de zgomot, cu schimbări radicale de la o zi la alta, o lume în care certitudinea e eluzivă.

Dacă claritatea reprezintă ceea ce ne dorim să devenim, certitudinea este drumul până acolo, cu o micăMARE observație: drumul devine evident doar uitându-ne în urmă. Când ne uităm înainte pe termen lung, avem șanse mai mari să ajungem cumva și undeva luând decizii bazate pe claritate, chiar cu informații incomplete și incerte.

Luând decizii, obținem informații noi și progresăm. Unele decizii vor fi greșite, dar având informațiile respective le vom corecta și vom ajusta cursul, ceea ce e mult mai benefic decât să stăm blocați mult timp în același loc (sau cerc vicios) din lipsă de certitudine.

În dreptul meu, am clarificat următoarele:

  • Mă străduiesc să trăiesc o viață integrată, în care prioritatea de a fi mereu un soț și un tată mai bun susține o fundație sănătoasă pentru excelență în muncă, ceea ce reprezintă de fapt câmpul meu de misiune ca ucenic al lui Isus. Perspectiva “work-life balance” presupune că pentru a avea mai mult într-o parte, trebuie să tai din cealaltă, iar asta e extrem de limitativ! O viață integrată înseamnă că atunci când dai mai mult într-o parte, ai mai mult și în celelalte, fiindcă planurile vieții sunt angrenate într-un ciclu virtuos.

  • Fără compromisuri de integritate față de sistemul de valori și principii în care cred, atât la mine cât și la toți oamenii cu care construiesc. Asumarea responsabilității, eșecului și a vulnerabilității fac business bun.

  • Scopul meu este să aduc cât mai multă claritate în jurul meu, iar construirea unei companii care să aibă în ADN punctele anterioare este cel mai bun mod pe care l-am descoperit până acum de a maximiza pătrățica pe care o voi influența în viața asta.

Urmând acest proces de clarificare, am decis în mijlocul pandemiei să-mi închei activitatea la AirportLabs după 5 ani și să fac un salt în incertitudine!

Chiar dacă următoarele luni sunt cât se poate de incerte, avem pace și încredințarea că vom trece cu bine prin toate adversitățile care vor urma și nu aș schimba asta cu niciun confort financiar căldicel dar scăldat în lipsă de claritate și convingere.

God bless!