Cum “întâmplu” lucrurile
22 Mar 2012Un fel de prolog…
Mi-a luat puțin să mă decid la titlu, fiindcă aveam mai multe variante:
- Cum găt treburile
- How I get things done
- How I make things happen
Am decis să merg înainte cu sus-scrisul și sper să reprezinte bine ceea ce urmează.
—
De fapt, vreau să vorbesc despre setup-ul meu, despre uneltele pe care le folosesc în fiecare zi și cum interacționez cu ele.
Versiunea TL;DR
MacBook Air iPhone Gmail Google Calendar Evernote Radar.
Hardware
Computerul meu e un MacBook Air de 13’‘, cu harddisk SSD care doar el singur face lumea mai frumoasă.
Am un iPhone 4 pe care-l folosesc tot mai des și ca telefon :) .
Project management
Radar e sistemul pe care l-am construit intern la LATERAL acum câțiva ani și care reflectă întreaga noastră activitate. Un fel de hibrid între Jira și Basecamp.
Evaluez mereu alte opțiuni, dar până acum nu am găsit una care să ne satisfacă toate nevoile. Poate Jira, doar că face mult mai mult și încă nu ne-a convins.
Gmail. Un cont principal către care mi-am înaintat (a se citi pe romgleză: “forwardat”) toate celelalte conturi. Tot în acest cont principal mi-am configurat identități pentru fiecare din celelalte conturi, ca să pot trimite mesaje ca din partea lor.
Folosesc keyboard shortcuts.
Iar funcția de căutare e briceagul meu elvețian prin care găsesc orice, oricând.
Sunt un fanatic Inbox Zero și acesta e sistemul meu (clasic GTD în mare măsură): – Nu folosesc deloc labels/ folders. – Pentru fiecare email care sosește iau o decizie în câteva secunde: îl arhivez (uneori șters), îl marchez cu steluță și îl arhivez sau răspund pe moment.
Pe iPhone folosesc aplicația dedicată Gmail și același sistem.
În acest moment am inbox zero și 5 mail-uri în Starred.
Am avut câteva tentative de revenire la Apple Mail, am încercat Sparrow, dar pentru mine Gmail rămâne cel mai bun, iar eu am devenit foarte eficient în el.
Calendar
În cea mai mare parte, Google Calendar. Îl sincronizez cu iCal și implicit cu telefonul. Sincronizarea asta nu funcționează însă invers, mi-ar plăcea să pot crea un eveniment pe telefon și să-mi ajungă în Google Calendar. E o limitare care nu mă deranjează, m-am obișnuit cu ea, doar că uneori ar fi utilă.
Folosesc intens widget-ul de Google Calendar din Gmail pentru că-mi oferă tot timpul (și petrec mult timp în Gmail) o privire de ansamblu asupra zilei.
Notițe
De câteva luni bune folosesc intensiv Evernote, unde țin un jurnal al discuțiilor pe care le am, al ideilor și în general notez tot ce nu trebuie să uit și nu e neapărat ceva de făcut, un to-do.
To-do list manager
Nu (mai) folosesc așa ceva :) .
Multă vreme am folosit to-do lists în Gmail, o funcționalitate de Labs. A fost OK că era maxim de simplu.
Am vrut să încerc și altceva, așa că m-am jucat cu Wunderlist o vreme. Aplicație frumoasă, desktop iPhone, dar am renunțat repede la ea.
Mai apoi, văzând că toată lumea laudă Things, mi-am zis că trebuie să fie ceva de capul ei. Cel mai prost cheltuiți 50 de dolari (am luat și aplicația de iPhone, desigur)!
Moment la care am ajuns la marea revelație (personală) că aceste unelte nu funcționează! Mai ales când ți se adună 10 lucruri pe care trebuie să le faci.
Și totuși, cum știi ce ai de făcut?
Mă bucur că ai întrebat!
În timp, am ajuns să-mi notez totul în calendar. Întâlnirile, evident. Să țin minte să fac ceva anume — da! Iar diferența e făcută de distribuția acțiunilor pe mai multe zile. Atunci când îmi propun să fac ceva mâine sau peste o săptămână, îmi voi rezerva timp pentru asta.
Deci, da, am descoperit că e important să legi to-do-urile de date concrete, pe care apoi să le respecți. Știu că majoritatea aplicațiilor dedicate au funcționalitatea asta și se integrează cu toate calendarele — dar dacă pot face asta nativ, direct în calendar, de ce să nu?
Iar dacă e ceva mai substanțial de capturat, o fac în Evernote.
Altele
Chrome, Skype, Google Docs, TextMate, Versions, 1Password, Terminal (yep!), Transmit, Pages, Keynote… oricum, mult mai puține ca acum 2 ani și intenționez să mențin acest trend de simplificare.
Ce setup-uri au alții
Tocmai mi-am adus aminte de digerati.ro, unde sunt descrise setup-urile a peste 40 de oameni de care, dacă ai rezistat să citești acest articol în întregime, sigur ai auzit. Și să nu uităm de The Setup, originalul.
Fun!