Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

Strategia de backup

Mă plimb destul de mult împreună cu [prietenul meu argintiu][1] și e important să am siguranța că orice i s-ar întâmpla, nu rămân cu buza umflată și cu datele prețioase aruncate în eter.

[1]: http://www.apple.com/macbookpro/ “”

1. Aer pentru developeri: Subversion

Proiectele la care lucrez există în diverse repository-uri [SVN][2]. Nu mai pot concepe să lucrez cu cel puțin încă o persoană la un cod și să nu folosim SVN.
Singurul pericol real cu SVN e eroarea umană și azi chiar am dat-o-n bară rău la faza asta (sorry, [Radu][3]!!)…

[2]: http://svnbook.red-bean.com/ “” [3]: http://www.radulucaciu.ro/ “”

2. Meet Time Machine

[Mi-am luat][4] un harddisk extern și folosesc [Time Machine][5] de fiecare dată când îmi aduc aminte să-l conectez (pe harddisk) la laptop. Deci de 3-4 ori pe săptămână :) .
Cu Time Machine fac backup la tot, deci dacă nu arunc harddisk-ul de la balcon, sau nu se strică iremediabil în alt fel, îmi simt datele în siguranță.
Ce să zic… Time Machine chiar funcționează!

[4]: http://www.filipcte.ro/18-12-2007/experienta-cu-magazinele-online/ “” [5]: http://www.apple.com/macosx/features/timemachine.html “” [6]: /public/images/smilies/icon_smile.gif

3. Backup online cu JungleDisk/Amazon S3

Am încercat o vreme [Mozy][7], pentru că e free și ușor de folosit. Problema la contul gratuit, însă, e spațiul limitat (2 GB). În plus (ca argument împotriva lui), viteza de upload e jenantă, iar conexiunea cu serverul se întrerupe frecvent. Posibil ca versiunea plătită să aibă download resume, dar cea gratuită nu. Prietenul meu, [Manu][8], în schimb, folosește Mozy și îi place.

[7]: http://mozy.com/ “” [8]: http://www.bitconnect.ro/ “”

Și uite așa am ajuns la [JungleDisk][9], la recomandarea lui Leo Laporte ([TWiT podcast][10]). JungleDisk e meseriaș pentru că folosește [Amazon S3][11], unde mi-am făcut un cont luna trecută.
Am cumpărat o licență de JungleDisk, pe termen nelimitat, pentru $20. Mai plătesc traficul pe care-l fac la Amazon ($0.10 / 1 GB upload, $0.18 / 1 GB download) și spațiul ocupat ($0.15 / 1 GB / lună). L-am setat să ruleze o dată pe zi. Chiar acum se face primul backup, cu 600-800 kbps, într-un [local public][12].
O afacere pe cinste! :p

[9]: http://www.jungledisk.com/ “” [10]: http://twit.tv/twit “” [11]: http://www.amazon.com/gp/browse.html?node=16427261 “” [12]: http://hot.spots.ro/cafe-venezia/ “”

Adevărul este că…

Nu am pierdut demult date. Și nu din cauza sistemului impenetrabil de backup, ci pur și simplu pentru că am învățat să fiu atent (după câteva lecții dure, de-a lungul timpului).
Dacă ai grijă de sistemul tău, ar trebui să fii OK în cea mai mare parte a timpului. Soluțiile de backup te pot salva de la suicid atunci când se-ntâmplă chestia aia cu probabilitate de 1%…

Aș fi curios să aflu cum faci tu backup! Ai vreo experiență recentă, plăcută sau nu, în care backup-ul te-a salvat sau în care ai pierdut date importante? Spune-ne și nouă…