Ieri am învățat despre distonia neurovegetativă
19 Oct 2010Distonia neurovegetativă este o condiție a sistemului nervos vegetativ (pilotul automat a organismului uman), cauzată de un dezechilibru între simpatic (răspunzător de reacțiile rapide ale organismului in condiții de stress, luptă, reacții de apărare) și parasimpatic (responsabil de relaxarea organismului).
Această condiție apare de-obicei la femeile tinere și se manifestă prin “împunsături” și “apăsări” în zona inimii, puls ridicat, incapacitatea de a respira, transpirație rece, iar uneori chiar leșin.
De-obicei, persoanele care au condiția asta trec printr-o serie de analize, iar majoritatea suspectează probleme cardiace. Toate rezultatele ies absolut OK.
Simona, soția mea, suferă de distonie neurovegetativă de mult timp. În cea mai mare parte a timpului se simte bine, dar o dată la câteva zile apar simptomele descrise mai sus. Am făcut multe investigații mai ales pentru probleme cardiace. Urma să mergem la raze la plămâni. Nici urmă de rezolvare.
Ieri, însă, povestind cu o prietenă, am aflat despre distonia neurovegetativă. Din păcate, și ea are aceeași condiție și, pe măsură ce-mi descria simptomele ei și investigațiile pe care le-a făcut, a fost clar că asta e și la Simo.
Pasul următor va fi să consultăm un neurolog, pentru a primi confirmarea. Dar ne-am bucurat că, în sfârșit, am aflat ce este și, cel mai important, cum se abordează și cum se tratează!
Din fericire, tratamentul nu este unul medicamentos (deși unii recomandă Placebo), ci pornește de la autosugestie, stress cât mai puțin, sport și, în general, un stil de viață sănătos. Adică lucruri de care avem cu toții nevoie, dar uite că uneori trebuie s-apară factori motivatori adiționali ca să ne îmbunătățim stilul de viață.
O zi bună și, de ce nu, complexă! :)