Azi am învățat că numerele nu mint, chiar dacă nu sunt intuitive
19 Oct 2010Ca să fiu mai exact, în ultimele 7 zile am avut 3 mici revelații legate de acest subiect (ultima azi):
Intuitiv, am văzut câteva lucruri într-o anumită lumină. Odată ce le-am scris “pe hârtie” însoțite de numere, am descoperit că modul în care le vedeam intuitiv era greșit, că intuiția este failibilă în unele situații.
Concret și pe scurt despre cele 3 “revelații”:
- Lucrăm la un produs nou, iar zilele trecute le-am petrecut gândind strategia, moduri în care ar putea face bani, piața, grupurile țintă și multe alte detalii.
În ce privește cashflow-ul, la nivel mental lucrurile arătau bine. Am făcut niște estimări, iar apoi calcule mentale. Situația arăta roz!
Revelația a venit în momentul în care am pus numerele într-un spreadsheet și m-am uitat la cheltuieli, la venituri realiste, la număr de clienți, la procentul de creștere… situația nu mai era roz, ba dimpotrivă, devenise gri și sumbră.
Nu sunt neapărat pasionat de spreadsheet-uri și estimări, dar mărturisesc că în ultimele luni am învățat să le descopăr valoarea și să explorez conceptul de “Excel Business”, pentru că de prea multe ori am investit toată energia în dezvoltarea unui produs, iar ulterior să realizez că nu e fezabil și e departe de ceea ce au nevoie oamenii.
Numerele sunt un reality-check fantastic!
- În ultima vreme m-am tot gândit să renunț la mașina actuală—pentru că plătesc mult leasing-ul—și să-mi iau una mai ieftină.
Mă uit pe oferta de mașini second-hand și văd multe mașini decente la prețuri mici, mici. Dar am trecut prin tot acest proces de gândire fără să cunosc un număr extrem de important: cât exact mai am de plătit leasing-ul!
Revelația a venit în momentul când am aflat suma. Atunci a fost evident că nu aș economisi o avere printr-o schimbare, poate chiar deloc dacă iau în considerare și tot felul de costuri relativ ascunse care vin cu o mașină second-hand. În plus, aș schimba mașină de nici 3 ani cu una de peste 5-6 ani. Ce să mai zic de timp pierdut în procesul de vânzare a mașinii actuale și, ulterior, de cumpărare a celeilalte.
Evident, nu merită. Dar, intuitiv și pe baza lipsei de informații (cât mai e din leasing), părea să fie o afacere bună! Din fericire, însă, numerele nu mint.
- Am aflat despre How to Web imediat după ce au început ei să promoveze evenimentul. Mi-am zis că mi-ar plăcea să merg. Totuși, în ultimele câteva săptămâni, când mi-am pus problema dacă să merg sau nu, am decis să nu merg din cauza costului ridicat de timp (drumul Cluj-București-Cluj 2 zile din timpul săptămânii) și bani (conferință transport cazare).
Din fericire, Bogdan Iordache (“organizator șef” de conferință) a făcut pentru mine ceea ce trebuia să fac eu singur de la început: să transfer aceste costuri de la nivel mental, pe hârtie, să le adun și să văd dacă într-adevăr sunt atât de mari pe cât credeam. În plus, mi-a oferit și un discount pentru care-i sunt recunoscător! În plus-plus, Lateral plătește biletul la conferință.
Văzând numerele pe hârtie, am descoperit că, în realitate, costurile sunt mai mici decât le estimasem. Sigur, nu sunt mici-mici, dar mi-am propus să maximizez timpul petrecut acolo și să am un ROI considerabil.
This. Is. It.
A mai avut cineva experiențe similare?