Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

Experiență cu magazinele online

De câteva săptămâni mă gândesc să-mi iau un harddisk extern, pentru backup (cu [Time Machine][1] din Leopard). M-am tot uitat pe diverse site-uri, am pus ochii pe 2-3 modele, m-am decis să fac achiziția și GO!

[1]: http://www.apple.com/macosx/features/timemachine.html “”

M-am uitat după un Western Digital sau LaCie de 250 GB, 8 MB buffer, 7200 rpm. Prețurile pentru aceste două modele variază între 310-400 lei, în funcție de magazin. Bugetul meu: 350 lei, trebuie să acopere și cheltuielile de transport.

Uite ce-am descoperit:

  • [Flamingo][2] și [Intend][3] (din Cluj) au prețuri absurde.

  • [eMAG][4] și [PCfun][5] au prețuri cu 50-60 lei mai mari decât (câteva) alte magazine.

  • [Marketonline][6] nu are pe stoc și nu poate aduce zilele astea decât un singur model de hdd extern, de 80 GB, deși pe site [apar cu zecile][7] și se zice că sunt “disponibile la comandă”. Am pierdut o zi așteptând telefonul lor, ca s-aud doar că nu pot cumpăra de la ei. Păcat, că prețurile sunt bune.

  • Într-un final, m-am hotărât să iau LaCie de 320 GB, de la [ShopIT][8]. Dar având deja experiența stocurilor inexistente, i-am sunat înainte de-a face o comandă fermă. Am aflat că modelul de 320 GB nu mai e pe stoc, dar că e disponibil un [LaCie de 250 GB][9], cu aprox. 320 lei.

Super-duper, am făcut imediat comanda, am fost sunat să o confirm, am primit proforma pe e-mail (mail-ul HTML nu era OK, pentru că am văzut doar sursa… în Apple Mail), am plătit online prin [ING Home Bank][10] și le-am trimis celor de la ShopIT un mail cu screenshots făcute în timpul plății.

Azi le-au intrat banii în cont, iar pe vineri, cel târziu, mă aștept să primesc pachetul acasă. Nu am calculat cât voi plăti transportul (la livrare), dar estimez undeva pe la 30 de lei, ceea ce înseamnă că mă încadrez în buget ![:)][11] .

Două lucruri îmi doresc, pe viitor:

  • Informațiile afișate pe site despre disponibilitatea unui produs să fie mai bine sincronizate cu stocurile reale.

  • Să pot plăti online, printr-un payment gateway, fără a plăti extra pentru asta!

Sunt și eu curios… ce soluții de backup folosești?

[2]: http://www.flamingo.ro/ “” [3]: http://www.intend.ro/ “” [4]: http://www.emag.ro/ “” [5]: http://www.pcfun.ro/ “” [6]: http://www.marketonline.ro/ “” [7]: http://www.marketonline.ro/componente-pc/hdd-extern/ “” [8]: http://www.shopit.ro/periferice/hard-disk-uri-externe/lacie/p3-320gb/ “” [9]: http://www.shopit.ro/periferice/hard-disk-uri-externe/lacie/p3-250gb/ “” [10]: https://www.homebank.ro/ “” [11]: /public/images/smilies/icon_smile.gif