Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

eLiberatica live!

**Concluzii: **

  1. eLiberatica a fost un eveniment reusit si de-abia astept #2!
  2. Open Source este si va fi limitat in Romania, pentru ca interesele noastre graviteaza in jurul a doua lucruri: 1) cat de departe pot intinde legea (sau cum o putem fenta) si 2) mie ce-mi pica?
  3. un set de poze pe Flickr.

In continuare, un fel de log al conferintei, cel putin in linii mari:

Ziua 1, vineri, 18 mai

[08:42] Lumea se aduna in sala, Lucian Savluc si Zak Greant se pregatesc de incepere, forfota in sala, asteptam sa-i dam drumul! L-am vazut pe [Alex Brie][2], pe care vreau sa-l salut in prima pauza. E si el cu MacBook-ul pe picioare :p.

[2]: http://www.alexbrie.net/ “”

[10:20] Lucian a spus cateva cuvinte introductive, Zak a vorbit despre conceptele “Open Source” si “Free Software”, iar Brian Behlendorf (fondatorul Apache) a vorbit despre cum a luat nastere Apache si cum functioneaza Apache Software Foundation. Good stuff!

[11:02] Si a fost prima pauza. Wow de wow! Sa detaliez:

  • am povestit un pic cu Alex;
  • l-am cunoscut pe [Stefan Petre][3] si-am schimbat cateva cuvinte despre [Interface][4] (este pentru jQuery ceea ce Scriptaculous este pentru Prototype);
  • l-am abordat cu tupeu pe [Brian Behlendorf][5] si am avut o discutie scurta (dar educativa!) despre patente, Apache, Ajax si Silverlight;
  • am facut cunostinta cu [Alexandru Lapusan][6], CEO [Zitec][7] si m-am inscris in tombola organizata de ei ca sa castig un tricou cu PHP (sau un manual pentru certificarea PHP de la Zend, sau o licenta Zend Studio :p).

[3]: http://www.eyecon.ro/ “” [4]: http://interface.eyecon.ro/ “” [5]: http://www.apache.org/ “” [6]: http://www.linkedin.com/in/alexlapusan “” [7]: http://www.zitec.ro/ “”

[12:20] Kurt von Finck, reprezentant [Canonical][8] (compania care gestioneaza [Ubuntu Linux][9]), a vorbit fainut despre Ubuntu.

[8]: http://www.canonical.com/ “” [9]: http://www.ubuntu.com/ “”

[14:10] Rasmus Lerdorf nu a putut veni la conferinta (Yahoo! l-a trimis in China, chiar azi), dar a pregatit o inregistrare video pentru eLiberatica, in care raspunde la un set de intrebari trimise de membri ROSI zilele trecute. Intrebarile… prea irelevante. Dar a fost misto sa-l vedem pe Rasmus :) .

[15:07] Dupa prezentarea lui Rasmus, au inceput panel-urile in paralel, in doua sali. Primul panel la care-am participat a fost “Building Business with Free Software and Open Source”, moderat de Zak Greant, Brian Behlendorf si Monty Widenius (parintele MySQL). S-au pus cateva intrebari, iar timpul a fost prea scurt pentru o discutie adanca… In mare, s-a discutat despre avantajele aduse unei companii prin “eliberarea” codului sursa. As fi avut si eu o intrebare: Cand NU e o idee buna sa faci publice sursele unui produs?

[15:18] A fost si prezentarea lui Remus Cazacu, general manager al [BIT Software][11], cu o prezentare despre o solutie ERP/CRM open-source numita [Socrate Open][12]. Mi-ar fi placut ceva mai concret, poate niste use-cases?

[11]: http://www.bitsoftware.ro/ “” [12]: http://www.bitsoftware.ro/socrateopen/index.html “”

[15:57] Am asistat la un panel prezentat de Alexandru Lapusan, despre [Zidox][13] (document management system creat pe platforma LAMP). Chestia cea mai meseriasa mi s-a parut modulul pentru Apache care activeaza metoda HTTP PUT, pentru upload de fisiere mari, cu posibilitate de resume! Cool :) .

[13]: http://www.zidox.com/ “”

[16:06] Chiar acum se desfasoara un panel despre [FlameRobin][14] si [Firebird][15], tinut de Marius Popa. FlameRobin este un fel de phpMyAdmin pentru Firebird. Nu ma pronunt…

[14]: http://www.flamerobin.org/ “” [15]: http://www.firebirdsql.org/ “”

[16:35] Cezar Spatariu Neagu vorbeste despre “Open Source Resources Used in Computer Forensics”. Chiar daca nu sunt familiar cu domeniul, abordarea este foarte practica, iar dl. Neagu prezinta multe tool-uri pe care le foloseste ( studii de caz).

[17:17] [Bogdan Manolea][16] e pe cale sa termine o prezentare excelenta despre chestiunile legale cu privire la licentierea aplicatiilor open-source. Romania e departe… tare departe… E nevoie de o pozitie luata de comunitatea open source din Romania!

[16]: http://www.legi-internet.ro/ “”

[18:25] [Dr. Sabin-Corneliu Buraga][17] a vorbit despre semantic web, intr-un stil haios, dar educativ. Good stuff :) . Urmeaza o sesiune cu toti participantii, pe tema “The Future of Intellectual Property in a Digital World”. Sa vedem…

[17]: http://thor.info.uaic.ro/~busaco/ “”

[19:47] Am iesit din sala, ca mi-a ajuns. Sunt obosit si chiar putin iritat de stilul asta al nostru, al romanilor… ne legam de niste detalii aproape absurde si ridicam niste probleme… dar na, asta este.

Revin maine :) .

Ziua 2, sambata, 19 mai

[10:01] Am ajuns pe sfarsitul prezentarii lui [Jim Willis][18], cu titlul “Open Source Software in Government”. A vorbit un pic despre cum a facut tranzitia de la software proprietar (IIS ASP) la software open source (LAMP), pe o perioada de 2 ani, ca Director of eGovernment and IT in Rhode Island.

[18]: http://www.jimwillis.org/about/ “”

[11:21] Kurt von Finck a vorbit super tare despre comunitatea Ubuntu si despre cum ne putem implica in dezvoltarea Ubuntu. Urmeaza prezentarea lui Aleksander Farstad, CEO [eZ Systems][19], asa ca revin mai incolo.

[19]: http://www.ez.no/ “”

[11:55] Prea scurt talk-ul lui Aleksander, pentru ca a fost… incredibil! eZ Systems a luat fiinta in 1999, iar Aleksander a marturisit ca a inceput nestiind ce va face, stia doar cum va face. Iar acest cum inseamna 100% open source. Primii 3 ani nu si-a luat salar si nici nu stia cum va face bani. Dar totul a venit natural: clientii aveau nevoie de suport tehnic, training etc.
Tocmai am adresat o intrebare: Ati creat intai eZ Publish, iar mai apoi ati extras eZ Components ca framework, sau invers?
Raspunsul a fost clar si concis: prima versiune de eZ Publish a iesit pe piata in 2000, iar de-atunci a fost rescrisa complet de 2 ori. eZ Components a fost creat ca framework independent dupa a doua rescriere si a fost publicat sub licenta open source.
eZ Systems are o cifra de afaceri de 5-10 mil. USD / an. Probabil mai aproape de 10 :) .

[12:30] Zak Greant, membru in board-ul de conducere al [Mozilla Foundation][20], a trecut in revista istoria Mozilla, de la [Mosaic][21], Netscape, pana la Firefox 2 si Firefox 3. Ultimul slide zicea cam asa: “The Future… ?”

[20]: http://www.mozilla.org/ “” [21]: http://en.wikipedia.org/wiki/Mosaic_(web_browser)

[13:02] Dupa Zak, a urmat o pauza de aprox. 10 minute, cand am mers la Aleksander sa-i marturisesc ca m-a inspirat prezentarea sa. In plus, l-am intrebat daca sunt cazuri cand nu e o idee buna sa deschizi codul, ca si companie. Apoi am vorbit despre open source, desigur :) . E un om fantastic!

[13:08] In fata se afla [Monty][22] si vorbeste despre istoria MySQL. Tipul e finlandez si are un accent interesant :p. MySQL 1.0 a aparut in 1989, dupa 6-7 ani de lucru (Monty David, primul partener).
Primul lucru care l-a zis a fost ca ii plac intrebarile si asteapta ca audienta sa-i adreseze intrebari. Ca recompensa, are pregatite bomboane de ciocolata pe care le arunca nu doar celui care adreseaza intrebarea, dar si celor din jurul lui (adica arunca o mana de bomboane) :) ).
Mai devreme, Monty a facut afirmatia ca un [fork][23] iti poate afecta serios afacerea ta bazata pe open source. O persoana din audienta a intrebat daca nu cumva aceasta idee e contrara cu spiritul open source. Raspunsul lui Monty a fost un “nu” categoric. Cineva trebuia sa mentina un anumit control asupra codului, sau cel putin sa isi asume responsabilitatea pentru el. De asemenea, cineva trebuie sa fie un “center of knowledge”.
MySQL is cool! :)

[22]: http://www.mysql.com/ “” [23]: http://linuxmafia.com/faq/Licensing_and_Law/forking.html “”

[16:00] Au mai fost vreo 2 prezentari… bla bla bla…
Chiar acum vorbeste din nou Monty, despre “MySQL 5 fine tuning”. MySQL 6 (iar apoi 6.1) is cooler!!

Si cam atat. Mai sunt cateva panel-uri, dar am hotarat sa ma intorc la Cluj inainte de terminarea conferintei. Concluziile le scriu la inceputul articolului :) .