Despre angajare si PFA
16 Mar 2007ATENTIE!
Acest articol, impreuna cu multe din comentariile de mai jos, nu reprezinta o informatie 100% corecta dpdv legal. Nu pentru ca nu as vrea, ci pentru ca legea e interpretabila si se schimba periodic.
In plus, trebuie tinut cont de faptul ca articolul a fost scris in primul meu an de PFA, timp in care am acumulat experienta si cunostinte despre modul legal de functionare al acestei entitati.
Multumesc pentru intelegere!
**—
Realitatea crunta in Romania este ca munca la negru e incurajata de la cel mai inalt nivel. Salariile in cartea de munca nu reflecta, intotdeauna, salariul real al unei persoane, pentru ca o parte din venit este dat la negru, datorita taxelor **MARI pe care angajatorul le are de platit. Economia se invarte intr-un cerc vicios…
Una din solutiile tot mai populare la aceasta problema este “angajarea” ca PFA (persoana fizica autorizata). Astfel, angajatul isi infiinteaza PFA si lucreaza cu angajatorul sub un contract (de prestari servicii, de-obicei) in baza caruia emite facturi. Singura taxa pe care o plateste angajatorul, in acest caz, este TVA-ul. Dar taxele (fond de pensii, sanatate etc.) nu dispar, ci ele trebuie platite de PFA. In plus, se plateste si un impozit pe venit (nu pe profit! de fapt, e vorba de profit si nu de cifra de afaceri) de 16%. Asadar, angajatul are de platit mai multe taxe, iar venitul real (profitul) ii este diminuat.
O alta metoda ar fi imbinarea celor doua:
Angajarea cu contract/carte de munca pe o parte din salariul negociat (astfel angajatorul plateste fondul de pensii & co.), la care se adauga un contract intre angajator si PFA-ul angajatului, pe restul salariului.
Sunt foarte curios ce experiente aveti cu problemele de acest gen :) .