Despre Facebook și social-networking
14 Jun 2010În urmă cu exact o lună, mi-am șters contul de Facebook.
Estimez că mișcarea asta mi-a adus 10 ore în plus, 10 ore care până atunci le pierdeam aiurea. 10 ore pe lună înseamnă 20 de minute pe zi. Dar, în realitate, timpul salvat e mult mai mult, pentru că atunci când întrerupi ceea ce faci pentru a vedea ce poze au mai apărut și dacă ți-a răspuns cineva la comentariu, costul real de timp e de cel puțin 30 de minute extra pentru fiecare 5 minute pe Facebook. Asta pentru că ai nevoie de aproximativ 30 de minute pentru a reveni la ceea ce făceai înainte.
Deci, dacă te uiți pe Facebook de 5 ori pe zi câte 4 minute, timpul total pierdut nu e de 20 de minute, ci de 20 150 de minute! Adică aproape 3 ore… pe zi, compromise fără să-ți dai seama.
Mai sesizează cineva lucrul ăsta sau am ajuns atât de “conectați” și nu ne mai putem imagina viața fără Facebook!? Da, există viață după Facebook și e mult mai bună!
Mărturisesc că primele 5-10 zile de abstinență au fost mai dificile, realmente simt că am trecut printr-o perioadă de dezintoxicare! Nu am fost eu un utilizator avid, dar tot mă uitam ce mai face unul-altul, ce poze au mai pus prietenii, prietenii prietenilor și… străinii. Pentru că asta face Facebook, te face interesat de pozele străinilor!
Totuși, din când în când simt nevoia să le arăt prietenilor o poză ori să aflu ce mai face sora mea care e în State (și care nu mai scrie pe blog, ci exclusiv pe Facebook!), dar e collateral damage pe care sunt dispus să-l accept.
Îmi doresc, însă, o alternativă la Facebook care să fac următoarele lucruri bine:
-
Să aibă photo sharing cel puțin la fel de bun ca Facebook, DAR fără posibilitatea de a comenta la poze. “Vai, ce frumos e!!”. “hahahaahhahahahaaa!! :) ))))”. “Tare frumoasa :* :* :* :* :*”… gimme’ a break! Deci poze să fie, dar comentarii nu.
-
Fără 3rd-party apps care să polueze stream-ul.
-
Link/status sharing.
-
Setări de privacy pe 2 nivele imuabile: friends only și public, cu prima ca default. Pentru fiecare post/resursă în parte aș vrea să pot schimba setarea de privacy.
-
Atât.
Ei, știți vreuna?
Între timp… decizia de a sta departe de Facebook are și alte implicații, pe plan profesional. Fostul Facebook Connect, actualul Facebook Graph, e o modalitate atractivă de a-i lăsa pe utilizatorii unui site sau unei aplicații web să se autentifice, pentru că nu trebuie să-ți completeze ție formularul de sign-up.
Am decis ca, în măsura în care ține de mine, să nu mai susțin Facebook Graph și să nu-l mai implementez nicăieri. O voi face doar atunci când specificațiile proiectelor la care lucrez vor cere asta în mod explicit.
Facebook Graph e o mare țeapă în crustă de ciocolată, dați-mi voie să vă spun, din singurul motiv că doar Facebook are acces la toate informațiile și e un sistem centralizat.
Oare este modelul descentralizat pe care va fi construit [Diaspora][5] cel care va rezolva problemele astea? Sper…
—
Eu mă opresc aici, dar vă provoc să vă gândiți la cât timp pierdeți pe Facebook, să vă uitați în mod obiectiv la beneficiile pe care vi le aduce, iar apoi să-l închideți și să faceți lucrurile să se-ntâmple. Nu este timp de pierdut, dragii mei și gândiți-vă câte lucruri bune puteți face în 10 ore!
:) [5]: http://www.joindiaspora.com/