Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

2 săptămâni cu Windows Phone 7: like

În urma post-ului despre iPhone vs Android mi s-a propus de către Microsoft Romania să testez un Windows Phone 7. Bineînțeles că am acceptat și bineînțeles că sunt bucuros să scriu un scurt review.

Am avut pentru 2 săptămâni un LG Optimus 7, care dacă nu mă înșel, este primul telefon cu WP7.
[![][4]][4]

[]: http://www.filipcte.ro/wp-content/uploads/2011/02/lg-optimus-7.jpg

Primul contact

“Wow, e diferit!” a fost prima mea reacție.
Interfața e complet diferită la WP7 față de iPhone & Android. Dacă Android a preluat stilul de design iPhone, WP7 l-a ignorat complet și a luat-o pe alt drum. Și ăsta nu e un lucru rău!

După 15 minute…

… eram încântat de cât de fluidă e interacțiunea, de cât de bine se mișcă telefonul și OS-ul. Aveam deja contactele sincronizate cu Gmail (default feature), email-ul la fel, câteva aplicații din Marketplace (“app store”), câteva sms-uri scrise și testam browserul.
Browserul e Internet Explorer, ceea ce era oarecum de așteptat (“eating one’s own dog food”) dar, în opinia mea, e în detrimentul telefonului. Din păcate, experiența navigării pe Internet cu IE a fost… așa cum mă așteptam. Adică incomparabilă cu WebKit. Uite, o chestie pe care n-am încercat-o a fost să instalez WebKit pe telefon. Oare ar merge? :)

:)

Bateria

Probabil o combinație între un OS econom și un telefon bun—cert e că bateria ține către 3 zile, ceea ce e mult pentru un smarphone.

Ce nu mi-a plăcut

După ce m-am obișnuit cu interfața, am început să descopăr mici detalii agasante, cum ar fi:

  1. Ca să răspunzi la un apel, întâi faci slide-up ca să-l scoți din stand-by, iar apoi un tap pe butonul “Answer” (sau “Ignore”). Aș prefera să văd două butoane (Answer/Ignore) din momentul apelului, fără slide-up-ul intermediar.

  2. Atunci când selectez un contact (din lista de contacte, sau lista de apeluri ratate), întotdeauna mi se prezintă profilul acelui client, cu toate informațiile. Aș prefera să apeleze din prima primul număr de telefon asignat lui. Uneori e OK să vezi profilul, dar pentru asta aș pune o acțiune secundară (buton mai mic, sau “link”).

  3. Tastatura. Am reușit să scriu cu mai multe greșeli chiar decât pe Android :) .

  4. Prin Marketplace încă bate vântul, dar știu că recuperează constant. E mult de recuperat, dar am citit că e fain de dezvoltat aplicații pentru WP7 —dacă ești în mediul .NET.

Opinia jumătății mele mai bune

Timp de 2-3 zile, telefonul a fost în mâinile soției mele. Un proces similar de setup: sincronizare cu Yahoo! pentru email și contacte, apoi adăugate contactele de pe simcard-ul ei, apoi sincronizare cu Facebook.
Integrarea WP7 cu Facebook e tare bizară. Nu există o aplicație Facebook propriu-zisă (by default), în schimb, news feed-ul e strâns integrat în contacte. E ca și cum WP7 s-ar strădui prea mult să se integreze cu Facebook, dar o face în moduri nu neapărat intuitive.

WP7 vs Android vs iPhone

Topul meu personal, acum că am petrecut puțin timp și cu Android și WP7, este următorul:

  1. iPhone, indubitabil.
  2. Android, pentru Honeycomb (v3).
  3. WP7.

Într-un fel de concluzie: Windows Phone 7 e un telefon elegant, cu o interfață elegantă, un pas imens pentru Microsoft de la Windows Mobile și o bază solidă pentru versiunile următoare. Pentru asta, kudos.