Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

CashBase – aplicație de finanțe personale pentru oamenii care urăsc aplicațiile de finanțe personale

De-a lungul anilor, am încercat diferite metode de-a ține evidența veniturilor și cheltuielilor—un minim de disciplină financiară, un minim necesar!

Am început cu un spreadsheet în Excel pentru banii personali. L-am folosit apoi și pentru business, vreo doi ani (2005-2006). La cel personal am renunțat pentru că-mi era incomod să-l folosesc. Cel de business era necesar să rămână…

Apoi au urmat câțiva ani în care “am ținut evidența” mental, dar cu erori destul de grosolane. Lunar, aceeași întrebare: “pe ce-am putut cheltui atâția bani!?”.

De un an încoace, m-am ambiționat să găsesc o aplicație web sau iPhone (ideal ambele, sincronizate) care să fie simplu de folosit, să nu aibă enșpe mii de features, o aplicație care să nu cauzeze durere de fiecare dată când o folosești.

Am încercat câteva…
… de găsit una care să se muleze pe nevoile mele, nu am găsit. Și uite-așa, pe la sfârșitul anului trecut, am început să creez eu una…

CashBase FTW

Împreună cu soția mea, folosim CashBase din martie, anul acesta. Cam atunci am și botezat prototipul care funcționa pe localhost de prin ianuarie.

Principalul aspect pe care m-am concentrat a fost experiența introducerii datelor în aplicație, care trebuie să fie cât mai puțin dureroasă.
Scopul principal al aplicației este să-mi spună câți bani am și pe ce îi cheltui.

Am lucrat la CashBase undeva între 100-120 de ore în weekend-uri, în unele dimineți, câteodată seara. Cu iterații multe, cu “scurtături”, mereu căutând cele mai rapide soluții pentru probleme și fără să teoretizez prea mult. Am iterat pe măsură ce aveam nevoie de lucruri noi. Am îmbunătățit interfața în urma experienței noastre personale.

Le sunt recunoscător lui Max și Ștefan pentru UI. Ambii au vrut să vadă versiunea pre-alpha iar, după ce-au făcut-o, au venit cu propuneri de UI. Ce se vede acum e un hibrid al viziunilor lor :) . You guys rule!

De-aci ‘nainte

  • Câteva funcționalități care lipsesc (de exemplu: ștergerea de conturi, ordonarea lor în interfață).

  • Grafice frumoase cu Google Chart Tools.

  • Un API care va fi folosit, în primul rând, de aplicația iPhone care o dezvoltă Radu.

  • Planuri de monetizare.

Referitor la monetizare, am nevoie de idei
M-am gândit la monthly subscriptions, deși nu știu ce ar putea oferi aplicația în plus pentru userii care plătesc, față de cei care au conturi gratis.
Încă o idee ar fi vânzarea aplicației iPhone (care se sincronizează cu aplicația web).
Poate oferte de cupoane și/sau produse pe baza cheltuielilor userilor.

Și, deci, cam atât :) .
You can go and play now: CashBase »
Aș aprecia dacă te-ai întoarce apoi, să-mi spui cum ți se pare. Mulțumesc!